6/18 日曜日のスタジオvol.02-酵母と窯作りワークショップ「ひみつの庭と土いじり」

ActivityEventNews 2023年6月9日

皆様、お待ちかねの月一ワークショップ『日曜のスタジオ』のご紹介です。

Introducing the monthly workshop “Sunday Studio”.

もう少し説明をすると、

1回目/ 天神山のうっそうとした中庭に育つ植物からパンを焼く時とかに使う「酵母」を見つけ出し、それを1ヶ月ぐらいの間で培養し(これはスタッフが行いますが)、その酵母でパンを焼きたいので窯も作ってみましょう。

2回目/無事培養された?酵母を使いパン生地をうまい事いじって、出来上がった窯?でパンを焼いてみましょう。果たして、酵母無事に培養できるのか?窯がそんなすぐに出来あがるのか?この過程をみんなで楽しむのがこのワークショップです。できるかどうかは分かりません。

☆必要なもの ⇒ 汚れてもいい服(窯を作るとしたら汚れるかも)、あれば空のビン(こちらでも用意しますが、これで酵母を作ります)

Let me explain a little more,

1st time/ Find out the “yeast” used for baking bread or something from the plants growing in the dense courtyard of Tenjinyama, cultivate it for about a month (this will be done by the staff), and build an oven to bake bread with the yeast.

The second time/ successfully cultured? Let’s use the yeast to make bread dough and bake bread in the finished kiln. Let’s bake bread in the kiln. Can the yeast be cultured successfully? Will the kiln be ready in such a short time? This workshop is to enjoy this process together. We do not know if it will be possible or not.

What you need ⇒ Clothes you don’t mind getting dirty (if we are going to make a kiln, it might get dirty), empty bottles if you have them (we will prepare them and we will make yeast with them).

 

 

ワークショップ担当者/小林亮太郎

2014年から勤務。恒例行事である文化祭などを担当。

パンのプロでも窯のプロでもないので、このワークショップには勢いで向き合おうと思っています。

Workshop Manager/Ryotaro Kobayashi

He has been working at Tenjinyama since 2014. He is in charge of annual events such as cultural festivals.

I am neither a bread professional nor a kiln professional, so I will face this workshop with vigor.

 

 

『日曜日のスタジオ』とは?

月替わりで天神山のスタッフ(アーティスト多め)が市民交流を目的としたワークショップを実施します。

What is “Sunday Studio”?

On a monthly basis, Tenjinyama staff (many of whom are artists) conduct workshops for the purpose of citizen exchange.

 

ワークショップの予定はこんな感じです。 The schedule of workshops is as follows 

⇒ https://tenjinyamastudio.jp/sundaystudio2023.html